web builder

Usein kysyttyjä kysymyksiä

FITietokanta.exe - asennus, laitevaatimukset

Koetallennusohjelma on suunniteltu toimivaksi windows-käyttöjärjestelmällä varustetussa tietokoneessa (kannettava tai ns. pöytäkone).

Ohjelmisto ei toimi tableteissa eikä MAC / iOS koneissa. Ohjelmisto tukee kuitenkin rajoitetusti kosketusnäyttöä (esim. Surface), mutta kirjoitettavan tietosisällön osalta näppäimistö on suositeltava.

Ohjelmiston käyttöön soveltuu erinomaisesti myös edulliset kannettavat tietokoneet tai myös vanhemmalla windows-versiolla toimivat "läppärit". Esim. HIRV-koetallennuksen perusnäyttö on kuitenkin niin iso, että joissakin 10-vuotta vanhemmissa koneissa näytön resoluutio ei ole aina riittävä. Ohjelmistolla ei ole muutoin erityisiä suorituskykyyn liittyviä vaatimuksia.

Ohjelmiston asennuspaketti ja itse ohjelmisto ladataan turvallisesta lähteestä ja se sisältää digitaalisen allekirjoituksen nimellä "Sievi Consulting Oy", joka varmistaa ohjelmiston alkuperän  (sertifikaatti thawte SHA256 Code Signing CA).

Ohjelman asennus on siirrettävissä myös kopioimalla tietokoneesta toiseen. Asennus ei vaadi windowsin rekistereiden muokkaamista.

Asennuksen oletuskansio on c:\FITietokanta.

Ohjelmiston asennuspaketti löytyy tästä linkistä.FITietokanta.exe - asennukseen liittyviä ongelmia

Tietokoneen on oltava nettiyhteydessä, jotta ohjelmisto voidaan asentaa ja/tai tietoja voidaan siirtää tietokoneen ja palvelimen välillä (tulosten lähetys, taustatietojen päivitys). 

Asennukseen liittyvät ongelmat voidaan karkeasti jakaa kahteen pääluokkaan:
- koneella oleviin vanhoihin asennuksiin liittyvät ongelmat
- koneen/verkon tietoturvaan liittyvät ongelmat 


Vanhoihin asennuksiin liittyvät ongelmat

Jos koneella on ollut aiemmin asennettuna koetallennusohjelma edes kokeilua, demoa tai testausta varten, saattaa se aiheuttaa ongelmia uuden ohjelman asennuksessa.

Asennusohjelman käynnistyessä ohjelma antaa mahdollisuuden valita asennuslevy, kansio sekä nimetä niitä uudelleen. Kuitenkin koneella saattaa olla pikakuvakkeita, vanhoja tiedostoversioita jne. jotka eivät silloin korvaudu uusilla.

Invalid record declaration... ongelma:

Aina jos ohjelman käynnistyessä tai käytön aikana tulee ”Invalid file” (Invalid record declaration) ongelma ja ohjelma sammuu, on kyseessä yhteensopivuusongelma vanhan ja uuden ohjelman välillä. Silloin koneella on jo olemassa vanhemmalla versiolla tehtyjä tiedostoja, jotka eivät ole yhteensopivia uuden version kanssa. 

Kyseisen ongelman ilmetessä, ikkunassa näkyy myös ongelmia aiheuttavan tiedoston nimi. 
Ongelman ratkaisu on yksinkertainen: POISTA ONGELMIA AIHEUTTAVA TIEDOSTO! 

Esim. resurssienhallinnan avulla voi etsiä kyseistä tiedostoa koneelta nimellä, koska virheilmoitus ei kerro, missä kyseinen tiedosto sijaitsee. Koneen tai verkon tietoturvaan liittyvät ongelmat

Paras virustorjunta on automaattisesti toimiva ja päivittyvä. Automaattinen virustorjuntaohjelma tutkii tietokonetta jatkuvasti käytön aikana ja ilmoittaa löydetyistä viruksista. Se tutkii myös tietokoneen verkkoliikennettä ja etsii merkkejä viruksista. Löytäessään viruksen ohjelma ilmoittaa siitä heti käyttäjälle, poistaa tai eristää viruksen tehtyjen asetusten mukaisesti. Automaattisen päivityksen ansiosta löytyvät myös kaikkein uusimmat virukset. 

Tietoturvaohjelmat voivat joskus estää ohjelman asentamisen tai päivittämisen. Merkittävä osa ohjelmien asennuksen, päivityksen ja käytön ongelmista johtuu tietoturvaohjelmista. Tämä koskee erityisesti yritysten omistuksessa olevia koneita, mutta myös entistä enemmän ns. kotikäyttäjien koneita. Vielä edellisenä vuonna hyvin toiminut tietoturvaohjelma on voinut saada uuden ”tehokkaan” ominaisuuden, joka voi esimerkiksi kokonaan estää ohjelmapäivityksen hakemisen internetistä ja estää verkosta ladatun asennusohjelman suorittamisen. 

Koetallennusohjelma ja sen asennuspaketti sisältää sertifikaatin, joka varmistaa sen, että kyseinen ohjelma tulee luotettavasta lähteestä. Sertifikaatti on myönnetty nimellä "Sievi Consulting Oy" ja sen hallinnoija on Thawte (thawte SHA256 Code Signing CA). Jokainen toimitettu ohjelmistopaketti on digitaalisesti allekirjoitettu. 

Koska ohjelma ladataan netistä, suhtautuvat monen koneen tieturvamäärittelyt kuitenkin ohjelmistoon siten kuin se olisi vihamielinen ja koneelle vaarallinen tai epäilyttävä ohjelmisto. Osa koneista estää jo lataamisenkin netistä, koska kyseessä on ohjelma, tutkimatta edes ohjelman sisältöä.

Jos asennus onnistuu niin silti ongelmia voi tulla, kun ohjelmistoa yrittää käyttää. Koetallennusohjelma muodostaa nettiyhteyden ja kutsuu asennuspaketissa olevia muita ohjelmistoja usein käytön aikana. Esim. joissakin tapauksissa kone voi antaa herjan tyyliin ”windows ei voi käyttää määritettyä laitetta, polkua tai tiedostoa. Sinulla ei ehkä ole tarvittavia käyttöoikeuksia” tms. Yleensä silloin on kyse palomuurin asetuksista.

Koetallennusohjelmiston sisältämille ohjelmille tulee sallia verkkoliikenne ja niiden suorittaminen luotettavina ohjelmina tulee sallia.


Tuki ongelmatilanteissa 

Lähtökohtaisesti tukea ei ole saatavilla (piste) .

Testaa hyvissä ajoin ennen koetta ohjelmiston toiminta omassa käyttöympäristössäsi!

Sähköpostitse asioita voi tiedustella osoitteesta info@koiratietokanta.fimutta kukaan ei päivystä ko. osoitteessa 24/7. FITietokanta.exe - verkkokäyttö (monta konetta/ylituomaria)

Ohjelma toimii suoraan myös verkossa, ongelma on lähinnä se verkon muodostaminen.

Asennus verkkoon onnistuu niin, että 
- asennetaan yhteen koneeseen (kone A) ohjelmisto ihan normaalisti (ohjelma kansiossa c:\FITietokanta)
- kytketään kone verkkoon jonkin toisen (B)/toisten(B-C) koneiden kanssa
  * esim. työryhmänä wlanilla tai kaapeloimalla, ei väliä
  * koneiden/verkon ei ole pakko olla netissä, riittää että koneet ovat keskenään yhteydessä
- jaetaan koneelta A kansio c:\FITietokanta verkossa/toisille käyttäjille täysin oikeuksin (luku ja kirjoitusoikeudet)
- mäpätään (yhdistä verkkoasemaan) verkossa näkyvä kansio koneelta A muilla koneilla loogiseksi levyasemaksi
- käynnistetään ohjelma normaalisti
  * koneelta A omasta kansiostaan c:\FITietokanta tai pikakuvakkeesta
  * muilta koneilta mäpätystä loogisesta verkkoasemasta esim. Z:\FITietokanta.exe
- kaikki tiedot tallentuvat koneelle A
- muilta koneilta ohjelma ja sen tiedot näkyvät aivan kuin käyttäisi koneelta A
- kaikilta koneilta voidaan päivittää tulosseurantaa (jos nettiyhteys verkossa), tulostaa koirakohtaisia jne.
- koneiden määrässä ei ole rajoitusta

Muille koneille ei siis asenneta tai kopioida ohjelmaa vaan ohjelmaa käytetään kaikilla koneilta suoraan koneen A kansiosta c:\FITietokanta, jolloin tiedotkin tallentuvat sinne yhteen ja samaan paikkaan. Sinällään ei haittaa vaikka muillakin koneilla on aiemmin asennettu koetallennusohjelma, mutta silloin pitää vain olla tarkkana, että käyttää sitä koneella A olevaa ohjelmaa. 

Homman voi helposti testata etukäteen 
- avaa koneen ja tallentaa koiran koneella A -> koiran pitää näkyä muillakin koneilla
- kokeilee tallentaa yhden koiran koneella B -> koiran pitää näkyä myös koneella A

Helpoimmin homma toimii esim. kokonaisuutena siten, että 
- wlan verkko purkilla, jossa SIM (vaikka prepaid) -> hintaluokka satasen kieppeillä, ellei voi lainata joltakin
- koneet tuon purkin kautta keskenään työryhmään ja samalla nettiyhteyskin tulee ”automaattisesti” tuon purkin kautta
FITietokanta.exe - tulospalvelu

<teksti tarkentuu>


FITietokanta.exe - Koira ei löydy?

Varmista aina ensin, että rekisterinumero on oikein ja oikea:
- esim. tuontikoirilla voi olla merkittynä FI-alkuinen rekisterinumero toisen maan myöntämään rekisterikirjaan
- rekisterinumero voi olla muuttunut esim. ER <-> FI
- varmista koiran löytyminen etsimällä koiraa nimellä; nimihaussa huomioitava se, että
  * kaikilla koirilla ei ole välttämättä kasvattajan nimeä (kennelnimi), jos se on myönnetty koiran rekisteröinnin jälkeen
  * ohjelma ei aakkosta koirien nimiä oikein, jos nimessä on skandeja (Å, Ä, Ö) ja käytetään pieniä kirjaimia
Jos koiraa ei oikeasti löydy tallennusohjelma, voi sen tiedot lisätä toiminnolla Tiedosto -> Koira puuttuu tietokannasta?


Takaisin alkuun


FITietokanta.exe - ONLINE-tulospalvelu

ONLINE-tulospalvelu tarkoittaa käytännössä sitä, että koiraa arvosteleva ryhmä saa tunnukset, joiden avulla voidaan päivittää tapahtumia maastosta mobiililaitteen avulla vaikka minuutti minuutilta, aivan ryhmän aktiivisuuden mukaan. Tiedot ovat epävirallisia ja lopullinen tulostaulukko muodostuu entiseen tapaan kokeen sihteerin kirjoittamana sen mukaan mitä ylituomari on ryhmää vastaanottaessaan hyväksynyt tapahtumiksi kokeen aikana. Siinä mielessä ei ole merkitystä, tekee maastosta päivityksiä ryhmätuomari, palkintotuomari vai jopa koiranohjaaja.

Toiminnon on tarkoitus ensisijaisesti palvella ns. suurta yleisöä kotikatsomoissa. Samalla lisätiedon saaminen maastosta mahdollistaa sen, että koira ja ryhmä saa rauhassa työskennellä koepäivän maastossa ilman häiritseviä kyselyjä.

Esimerkki maastosta tehdyistä päivityksistä löytyy täältä.

Lisätietoja ja ohjeita löytyy koetallennusohjelman lataussivulta. 


Takaisin alkuun